Däck

 

Tel: 0155-150175

Mail: dack@hcbil.com

 

I de flesta sammanhang känns några centimeter väldigt obetydliga. Men när du sitter bakom ratten och tvingas bromsa, då är det ytterst viktigt att ha varenda en på sin sida. Det är vårt jobb att se till att du har det. Vi känner din bil utan och innan och vet vilket däck som passar och ger dig bäst grepp om vägen.

Det är lätt att tro att däck är ett nödvändigt ont som bara får kosta så lite som möjligt. Men inget kan vara mer fel. Däck är den absolut sista länken mellan din bil och vägen som du färdas på. Det betyder att alla säkerhetssystem mer eller mindre sätts ur spel om däcken inte gör det jobb de ska.

Hos oss hittar du alltid personal som är experter och proffs på däck till just din bil. Kunskapen om varje unik bil gör att vi kan ge dig de bästa råden vid valet av däck. Risken att välja fel däck och fälgar, om man inte känner till bilmodellens egenskaper, är annars stor.

Välkommen att kontakta oss för priser!

Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det viktigt att bilen har däck som är anpassade för väglaget och som har tillräckligt bra mönsterdjup. När det finns mycket vatten på vägen och hastigheten är för hög orkar inte däckmönstret forsla undan vattnet. Däcket förlorar kontakten med vägen och det finns inget grepp.
När mönsterdjupet är under fyra millimeter är däckets köregenskaper på våt väg betydligt sämre och risken för vattenplaning ökar väsentligt. Även bromssträckan blir längre och bilen sladdar lättare.
Tester som Nokian Tyres har gjort visar att med slitna däck (mönsterdjupet under 1,6 millimeter och cirka 5 millimeter vatten på vägen) börjar bilen vattenplana i en kurva vid en hastighet på 76 km/h. Med nya däck börjar vattenplaningen vid 96 km/h.

Kontakten med vägen försvinner

Väggreppet minskar dramatiskt när hastigheten ökar och däcken är slitna. Bilden visar hur stor vägkontakt däcken med olika mönsterdjup har på en väg där det finns tre millimeter vatten och hastigheten är 75 km/h. Jämfört med en bil som står helt stilla har bilen med däck som har 1,6 millimeter av mönsterdjupet kvar endast 16 procents kontakt med vägen.

Mönsterdjup

8 mm 4 mm 1,6 mm

74 % 58 % 16%

Jämförelse av däckens kontakt med vägen. Däck med varierande mönsterdjup.

Hastighet 75 km/h, 3 millimeter vatten på vägen.

Hjulskifte och däckhotell

Vinterdäck krävs:

1 december-31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck får användas: 1 oktober-15 april

Vi hjälper dig gärna med nya däck, montering samt balansering.
Självklart kan vi hjälpa dig med enbart hjulskifte också.

Vi erbjuder dig möjligheten att förvara dina hjul, när du inte använder dem, på vårt däckhotell. Då ingår skifte och förvaring i den miljö som är bäst för dina hjul. Detta innebär att du spar både plats och din rygg.

Välkommen att boka tid!

Hitta till oss

Öppettider

Mån-Fre 10-18
Lördag 10-14
Söndag & Helgdag Stängt
Vardagar 7-16
Måndag-Torsdag 7-16
Fredag 7-16