Extremkyla – 10 tips

10 bra tips på hur din bil klarar extremkylan

Den hårda kylan kan gå hårt åt din bil med dyra reparationer om det vill sig riktigt illa. Här är tio tips för hur du räddar den.


 

Kontrollera kylarvätskan

Om vätskan i bilens kylsystem fryser kan det innebära stora skador som blir dyra att reparera. I värsta fall kan hela motorblocket spricka. Kontrollera att det finns tillräckligt mycket glykol i vätskan, det brukar gå att låna en glykoltestare på macken. Be en verkstad titta annars, det tar bara ett par minuter.

Se över batteriet

Kylan tar hårt på bilens batteri, framför allt om bilen står under längre perioder eller om bilen mest körs korta sträckor och sällan hinner ladda ordentligt. Vet du med dig att batteriet har ett antal år på nacken kan det vara en bra idé att byta så minskar du risken för att bli stående någonstans.

Slipp imma på rutan

Ofta drar man in fukt i bilen under vintern och det resulterar i immiga rutor. Det är både irriterande och farligt, eftersom man inte får bra sikt. Om du har möjlighet låt bilen stå i varmgarage med en ruta lite öppen då och då. En kupévärmare eller bränslevärmare är också en bra grej som trycker ut fukt.

Spolarvätskan

Färdigblandad spolvätska brukar klara temperaturer ner till -18 grader. När det blir kallare än så kan den att frysa – och här finns det en risk för att saker ska gå sönder. Slå på lite koncentrerad spolarvätska om termometern faller.

Ta hand om rutorna

Att ta bort snö och is från rutorna är en självklarhet. Se också till att putsa dem på insidan, under vinterhalvåret kör man ju mycket i mörker och det är vettigt att göra allt för att få så bra sikt som möjligt. Problemen med imma blir också mindre om glasen är rena.

Tvätta och vaxa

Vintervädret kan gå hårt åt lacken på bilen. Smuts och salt angriper bilarna skoningslöst. En bil som är ordentligt rengjord, lackbehandlad och vaxad håller sig bättre och är sen lättare att hålla ren. Och en ren bil rostar mindre än en smutsig.

Däck i bra skick

Det räcker inte med att bara ha vinterdäck på bilen. De måste också vara i bra skick för att leverera optimalt grepp i halkan. Om däcken börjar ta slut är det bara att byta, det är ingen bra idé att vänta.

Smörj låsen

De flesta använder en fjärrkontroll för att låsa upp bilen nu för tiden – men det kan vara en bra idé att smörja upp dörrlåsen i alla fall. Om fjärren går sönder och du behöver använda nyckelhålet är det skönt om det inte isat igen.

Kör bilen varm – ofta

Bilar mår bra av att köras. På en bil som står parkerad samlas fukt på olika ställen, fukt som fryser och kan ställa till det. Kör bilen ofta och se till att den regelbundet får bli riktigt varm.

Byt vindrutetorkare

Vindrutetorkarna är en förslitningsvara och när det är kallt slits de fortare. När torkarbladen blir slitna lämnar de ränder på rutan. Det kan också sitta fast smuts i gamla bladen som riskerar att repa vindrutan.

Hitta till oss

Öppettider

Mån-Fre 10-18
Lördag 10-14
Söndag & Helgdag Stängt
Vardagar 7-16
Måndag-Torsdag 7-16
Fredag 7-16