Fläckar – Ta bort

Så får du bort fläckar i bilen

En fläckig klädsel kan sänka värdet på din bil med tusentals kronor. Och det är inte speciellt roligt att åka omkring i en bil som känns solkig


 

Här är bästa tipsen på hur du enkelt själv kan få bort olika typer av fläckar från din bilklädsel.

Visst kan man lämna in bilen och få klädseln tvättat av firmor som är proffs på bilrekond. Men det kan kosta mycket pengar och det kan ibland vara krångligare att boka tid och lämna in bilen än att göra jobbet själv.

Och de flesta knep för att få bort fläckar på klädseln är inte så komplicerade.

A och O om man får en fläck är att ta hand om den så snabbt som möjligt, innan den hinner bita sig fast i klädseln.

Ju längre den får sitta, desto svårare är det att göra rent.

Hett vatten och borste

Det finns många medel man kan använda när man ska ge sig på smuts och fläckar på sin bilklädsel. De vanligaste och viktigaste är hett vatten och en bra borste.

I vissa fall kan utspätt diskmedel och flytande tvättmedel vara bra att ha till hands.

Man ska inte använda koncentrerade rengöringsmedel.

Det är betydligt bättre att jobba med utspädda lösningar och en lagom hård nagelborste för att långsamt och försiktigt bearbeta fläckarna.

Man ska också försöka ”massera” fläckarna i stället för att gnida på dem. Det tar förstås tid men det lönar sig.

Grundregeln är också att lika löser lika. Det betyder att man ska använda petroleumprodukter bara för oljefläckar och andra oorganiska fläckar.

Rengör hela ytan

När man ska arbeta bort en fläck kan det vara en bra idé att rengöra hela ytan, till exempel hela sittdynan eller ryggstödet. Risken finns att man annars får en ”ren fläck” där man tvättat medan annan smuts sitter kvar på resten av ytan. Ett tips är att gå hela vägen fram till en söm eller ett annat avgränsat område.

En rengjord bilklädsel är fuktig – och det är viktigt att bli av med fukten så fort som möjligt för att det inte ska börja mögla inne i bilen. I vissa fall kan fukten också göra så att vissa metalldetaljer börjar rosta.

Ett bra tips är att använda en kupévärmare för att blåsa ur fukten. Om det är möjligt kan man dra ner ett sidofönster några centimeter så är det lättare för fukten att ta sig ut ur bilen. Har man tillgång till tryckluft kan det vara ett effektivt verktyg för att blåsa torrt i bilen.

Ta bort lukt med ättika

Det mesta går att få rent i en bil. Men ibland måste man ta till specialknep för att bli av med dålig lukt i kupén. Röklukt är ett exempel som kan vara lättare att bli av med än man tror.

Ställ bara in en bunke med 24-procentig ättikssprit i bilen, stäng dörrarna och låt stå över natten. På morgonen är luften inne i bilen fräsch och fin igen. Man ska också se till att byta bilens alla kupéfilter, eftersom mycket av ovälkomna dofter samlas där och kommer tillbaka när bilen används igen.

Lämna spyan till proffsen

Det finns elände som man inte bör ge sig på själv. Spyor och kattkiss som trängt ner i klädseln är det svåraste som finns att få bort. Då är det bäst att lämna in bilen. Det man gör då är att man injicerar antibakteriellt, desinficerande medel i dynan för att sedan gå på med hett vatten och suga upp allt med en kraftig vattendammsugare. Behandlingen måste också upprepas flera gånger för att man ska få bort så mycket som möjligt.

(Källa: Bilvårdsföretaget MyCar)


 

Tillbaka

Hitta till oss

Öppettider

Mån-Fre 10-18
Lördag 10-14
Söndag & Helgdag Stängt
Vardagar 7-16
Måndag-Torsdag 7-16
Fredag 7-16