Spolarvätska – Info & Tips

Spolarvätska – viktigt när kylan kommer


 

Spolarvätska är en viktig säkerhetsdetalj. För med dålig sikt ökar riskerna i trafiken. Men det finns lite att tänka på här, fel blandning kan nämligen vara skadligt för din bil.

Här reder vi ut lite vad du behöver tänka på innan du fyller på spolarvätska in för höst och vinter.

Spolarvätska ska klara att få bort alla möjliga typer av smuts från din vindruta och dina strålkastare. Det handlar om så kallad trafikfilm, om vägsalt och om asfalt. Och spolarvätskan ska klara detta utan att slita på bilens lack, gummidetaljer och torkarblad.

Spolarvätska med eller utan alkohol

Det finns två olika typer av spolarvätska: Det finns spolarvätska med alkohol och utan alkohol. Och det är spolarvätska med alkohol som är avsedd för vinterbruk. Vanligen används etanol eller isopropanol och de här tillsatserna finns i spolarvätskan för att förhindra att den fryser när temperaturen sjunker under nollan. I spolarvätskan finns också någon typ av rengöringsmedel som finns där för att lösa upp och ta hand om fet trafikfilm och smuts.

Koncentrerad eller färdigblandad spolarvätska

Det går att skaffa spolarvätska på flera olika sätt. Det finns färdigblandad spolarvätska som bara är att hälla rakt ner i bilens behållare och det finns koncentrerad vätska som man späder med vatten.

Ofta kan man också ”tanka” spolarvätska vid en pump på bensinstationen, då handlar det alltid om färdigblandad spolarvätska.

När kylan kommer är det viktigt att veta vad man har i bilens behållare för spolarvätska. Är det bara vatten behöver man göra något åt det snarast, om det fryser finns en risk för skador på bilens system för spolarvätska. Köper man koncentrerad spolarvätska finns instruktioner för hur mycket den ska spädas för att klara olika temperaturer. Ta gärna i lite extra så klarar din bil en riktig köldknäpp. Är du dock säker på att din bil inte kommer att utsättas för låga temperaturer kan du spara pengar och späda spolarvätskan lite mer.

Spolarvätskan klarar 18-20 minusgrader

Färdigblandad spolarvätska brukar klara mellan 18 och 20 minusgrader. Det ska stå noggrant angivet på flaskan eller dunken. Att köpa färdigblandat är naturligtvis smidigast, men man kan spara lite pengar på att köpa koncentrerad spolarvätska och blanda själv.

Var dock noggrann med att inte späda ut den för mycket.

Spolarvätskan arbetar tillsammans med bilens vindrutetorkare för att hålla vindrutan ren. Vissa bilar, framför allt äldre modeller, har också små torkare på strålkastarna som hjälper till att hålla smutsen borta. Ett tips är att se till så att torkarbladen är i bra skick.

Bra torkarblad gör det naturligtvis lättare att hålla rutan ren – och med bra torkarblad som skrapar bort smutsen från vindrutan behöver man inte använda så mycket spolarvätska.

Hitta till oss

Öppettider

Mån-Fre 10-18
Lördag 10-14
Söndag & Helgdag Stängt
Vardagar 7-16
Måndag-Torsdag 7-16
Fredag 7-16