Tips & Trix

Här finns lite tips och trix samlade – både kända och okända för ditt bilägande


 

Smälta is på vindrutan

Smält isen på din bil med en blandning av vinäger och vatten. Spraya bilen med 2/3 vinäger och 1/3 vatten som du förmixat på fönstren i stället för att skrapa bort isen.

Eller fylla en sprayflaska med två tredjedelar (2/3) av alkohol och en tredjedel (1/3) av vatten. Sedan sprayar du på vindrutan och plötsligt smälter isen bort!

Eller spraya ättika på vindrutan så smälter isen snabbt på vintern och du slipper skrapa.

Går också att spraya med vanlig spolarvätska.

Tips: Om du sprayar på kvällen innan så blir det mycket lättare att skrapa på morgonen.

Slipp imman – här är tipsen som fungerar

Imma på bilrutan är ett av de mest irriterande problemen för bilister under vinterhalvåret. Här är tipsen som hjälper dig att få bukt med eländet.
Använd AC även på vintern, det avfuktar luften i kupén. Har du en äldre anläggning kan det vara värt med en AC-service – behöver systemet bara fyllas på kostar det i de flesta fall under tusenlappen.

Gummimattor
Släng ut textilmattorna! De blir genomblöta av snö och slask och ser till att luften i bilen är konstant fuktig. Gummimattor är det som gäller på vintern.

Ren ruta
Se till att bilrutorna är rena på insidan. En smutsig ruta blir immig lättare. Fortfarande immigt? Då ska du åka till macken och köpa en imduk och behandla rutorna. Det är en väl beprövad klassiker som brukar fungera.

Öppna låset med handsprit

När billåset har frusit fast, doppa nyckeln i handsprit. Alkoholen på nyckeln kommer att smälta isen.

Måla sprickor med nagellack

Fram till dess att du hinner till en bilverkstad kan du stoppa upp sprickorna i vindrutan från att bli fler och längre. Ta bara transparent nagellack och måla över på både in- och utsidan.

Tandkräm till strålkastarna

Det är kanske lite överraskande men fungerar oerhört effektivt. I stället för att spendera en massa pengar på specialvax och sprayer, ta lite tandkräm på en mjuk duk, putsa i cirklar och lamporna kommer att se som nya ut om några minuter. Testa och du kommer att bli förvånad över resultatet.

Ta bort bucklor med sugpropp

När du har en liten till mediumstor buckla i bilen behöver du inte betala dyrt för att få bort den. Allt du behöver är en sugpropp som man använder till toaletten, och det går på några sekunder! Det fungerar dock inte om bucklan är större än sugproppen, Ett ytterligare tips är att använda en hårtork samtidigt för att inte förstöra färgen.

I stället för AC

En varm bil på sommaren är inte kul. Men det finns ett snabbt och enkelt trick i stället för att sätta på AC:n och slösa på bensin. Veva ned ett bilfönster och öppna och stäng dörren på motsatt sida fem till sex gånger. Den varma luften sticker ut genom dörren som du öppnar och stänger medan den svala luften kommer in genom fönstret på andra sidan.

 

Varm mat på sätet

Har du köpt pizza eller annat hämtmat som ska fraktas en bit med risk för att kallna? Lägg det på andra sätet och sätt på stolvärmen!

Tvätta med balsam

Genom att tvätta bilen med hårbalsam får du ett extra skimmer och undviker att vattenränder bildas. Tvätta först bilen med lite diskmedel, vatten och en mikrofiberduk. Efter det blandar du balsam med vatten och tvättar hela bilen. Avsluta med torr handduk. Bilen blir som ny

Fjärrkontroll bilnyckeln

Utifall din fjärrkontroll på bilnyckeln inte når ända fram till bilen, håll metalldelen av nyckeln mot hakan, tryck sedan på upplåsningsknappen. Tricket förvandlar ditt huvud till en antenn, enligt Tim Pozar, radioingenjör från Silicon Valley. ”Med alla vätskor i huvudet fungerar det som en ledare. Inte en stor, men det fungerar.” Att använda huvudet kan förlänga nyckelns trådlösa räckvidd med några billängder

Hitta till oss

Öppettider

Mån-Fre 10-18
Lördag 10-14
Söndag & Helgdag Stängt
Vardagar 7-16
Måndag-Torsdag 7-16
Fredag 7-16