Bilens Historia

Vem uppfann världens första bil?

Carl Benz vann kapplöpningen om att skapa världens första bil – och skapade en lite otraditionell modell med tre hjul.

Carl Benz uppfinning ser dagens ljus och får patent 1886

Den tyske ingenjören Carl Benz var en hårsmån före konkurrenterna Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach, när han den 29 januari 1886 tog patent på den första motoriserade bilen, Benz Patent-Motorwagen.

Bilen var konstruerad med tre hjul – till skillnad från fyra som senare blev standard. Den drevs av en liten fyrtakts­ bensinmotor som med sin enda cylinder genererade hela 0,75 hästkrafter.

Världens första bil produceras i 25 exemplar

Motorn hade utvecklats av Carl Benz, men finansierades av hans hustru Bertha. Hon kunde dock inte själv söka patent – eftersom hon var en gift kvinna. Benz Patent-Motorwagen tillverkades endast i 25 exemplar.

Det var faktiskt Bertha Benz som övertygade världen om möjligheterna med den nya biltekniken. Alldeles ensam, och utan Carl Benz vetskap, lär hon år 1888 ha kört en berömd tur på 194 kilometer i Benz Patent-Motorwagen no. 3. Bilen hade kommit för att stanna.


 

Max Rose och Carl Benz på tur med världens första motoriserade bil

(Källa: Illustrerad Vetenskap – Läs mer här)


Världens första bil anses fransmannen Joseph Cugnots ångdrivna traktor vara. Den provkördes i Paris 1770. Sveriges första bil var bröderna Cederholms ångbil som provkördes i Ystad 1892. Sveriges första motordrivna bil är Gustaf Eriksons Åkvagn från 1897.

Vid 1900-talets början var det få förunnat att äga en bil och den kallades också en ”rikemans sportredskap”. Vid sekelskiftet kunde en köpare, även i Sverige, välja mellan en bil med bensinmotor; ångmaskin eller en elbil med batterier. Elbilarna hade sin storhetstid på 1910-talet men batterierna räckte inte längre än upp till 5-6 mil varför de lämpade sig bäst för stadstrafik.  Under 1920-talet började dock bilen få en allt större betydelse för transporter och så småningom blev den en allvarlig konkurrent till järnvägarna, busstrafiken, spårvägarna och lokaltrafiken till sjöss.

Under 1930-talets början var bilen i princip färdigkonstruerad med en kraftig bärande ram, motorn fram och bromsar på alla hjulen. Andra världskriget bromsade upp personbilsutvecklingen. Många länder satsade på de militära fordonens utveckling. Först i mitten av 1940-talet kom helt nya modeller som präglades av sina självbärande karosser med svepande och ofta strömlinjeformade linjer. I Sverige ökade antalet fordon snabbt under 1950-talet. Allt fler kunde bli bilägare tack vare den stora mängd relativt billiga småbilar som tillverkades i ett stort antal europeiska länder. Även Sverige hade konkurrenskraftiga småbilstillverkare som Volvo och Saab. 1960-talet präglades av en mångfald bilmärken och ett stort antal importerades till vårt land. Tillverkarna satsade på och konkurrerade nu med säkerhet och komfort.

Det ökade antalet bilar har tyvärr medfört en allvarlig miljöförstöring. Framtidens transportmedel måste utnyttja mer miljövänliga drivmedel och utnyttja dem mer effektivt. Ett spännande exempel på detta är utvecklingen av den svenska hybridbilen Solon

(Källa: Tekniska Museet – Läs mer här)


Tillbaka

Hitta till oss

Öppettider

Mån-Fre 10-18
Lördag 10-14
Söndag & Helgdag Stängt
Vardagar 7-16
Måndag-Torsdag 7-16
Fredag 7-16