Tips Vinterkörning
Det är snökaos på många av våra vägar. Många bilförare är osäkra och vissa vågar inte ens ta bilen. Men det finns några enkla knep för att bli en bättre bilförare även när vägarna är som värst.
Blötsnö
På hösten och våren är det vanligt med snabba väderomslag. Regnovädret slår snabbt om till snö vilket ställer till det på vägarna. Det blir halt men framför allt blir sikten dålig då vindrutetorkarna fylls med snö som fryser fast. Stanna ofta på rastplatser och gör rent torkarna. Se till att ha frysfri spolarvätska, men att använda för mycket vätska kan också förvärra problemet. Det är viktigt att torkarbladen är i bra skick så att byta dem på hösten är ett bra tips. Blöt snö på vägen gör att du tappar fästet lätt, snön fyller däckens mönster. Sänk farten och håll avstånd till bilarna framför.
Snömodd i mitten
På våra vältrafikerade vägar blir det snabbt två relativt rena hjulspår med snömodd i mitten, i mitten av spåren
men också i mitten av vägen. Här kan det ligga tung och blöt snö som är svår att forcera. Försök att göra långa omkörningar och inte skära modden med en för brant vinkel. Det kräver stor försiktighet och att du tänker på att omkörningar tar längre tid. Se helst till att undvika att korsa snömodden, speciellt om det är mycket snö.
Se också upp med andra bilar som gör omkörningar i snömodd, både mötande och de som är i samma riktning. Tänk på att de här bilarna lätt kan få sladd. Blir du omkörd så var beredd att bromsa eller styra undan.
Snörök
När det blir kallare och snön lättare är det vanligt med så kallad snörök, alltså att det yr mycket snö framför och bakom bilen. Sikten blir lidande och återigen måste du sänka farten och hålla rejält avstånd. Försök att titta långt fram på vägen och att inte bli sittande och stirra kort framför bilen. Se till att orientera dig på vägen med hjälp av sidlinjer och stolparna med reflexer.
Oplogade vägar
Som en lärdom efter kaoset förra året kan vi räkna med att plogbilarna inte är så aktiva i början och slutet av snösäsongen. Det betyder mycket snö på våra vägar och ett absolut krav på bra vinterdäck för att ta sig fram. Att ha bra vinterdäck monterade från och med nu är ett absolut måste. Är det mycket snö på vägen så är det lätt att tappa fästet och få sladd. Däckets mönster klarar helt enkelt inte av att skyffla undan snön och däcken glider ovanpå snötäcket. Är det riktigt mycket snö så att det når underredet så lyfter det upp bilen som åker pulka ovanpå snön, det är den vanligaste orsaken till att du kör fast. Då hjälper varken bra däck eller fyrhjulsdrift. Se till att inte stanna bilen på fel ställe. Det är också bra att ha en spade i bilen för att kunna ösa bort snö under bilen och få ner däcken. Är det riktigt mycket snö på vägen så se till att hålla bilen i rullning, då är det lättare att undvika att köra fast.
Undvik att få sladd
Att anpassa farten är det viktigaste att tänka på när det är mycket snö och halt på vägen. Du gör det bäst genom att inte köra för snabbt in i en kurva eller en korsning. Det är alltid lättare att gasa sig ur en situation än att bromsa och få ner farten. Ge dig själv möjlighet att klara av en situation med aktiv körning genom att sänka farten i god tid före en kurva, ett rödljus eller en korsning. Om fram- eller bakhjulen ändå släpper är det viktigt att alltid försöka att köra bilen ur situationen. Fortsätt att styra åt det håll du vill.
Det finns många teorier om hur du ska göra med bak- respektive framhjulsdriven bil, fyrhjulsdrift, automatlåda och moderna bilar med antisladdfunktion. Det viktigaste i alla situationer är att försöka få ner farten, alltid styra undan hindret och aldrig ge upp. Bilen kan snabbt få tillräckligt fäste för att du ska klara situationen. Testa gärna hur din bil fungerar genom att testa olika situationer på en större parkering. Prova att bromsa häftigt på halt underlag och prova både en fram- respektive bakhjulssladd. Även i riktigt låga farter går det att lära sig hur bilen fungerar.
Den förrädiska svartisen.
När temperaturen sjunker efter ett regnväder så blir det farligt på vägarna. Men den som känner till tecknen kan förutse faran. Vi har glatt oss åt brittsommaren i några dagar. Det har varit riktigt mysigt att öppna jackan och lämna mössan hemma. Men nu faller temperaturen och eftersom vi har regnvåta vägar, cykelbanor och trottoarer så fryser det lätt på och blir svartis. Det kan vara lika halt på vägarna nu som under värsta isperioden i januari, eller den packade snön i februari. Och det är på många sätt värre eftersom vi inte är beredda och inte ser eller vet hur halt det är.
Finns knep att ta till
Det finns i alla fall några knep att ta till. Moderna bilar har utetemperaturmätare och där ser du när det kryper ner mot nollstrecket. Se upp när det kommer till två plusgrader eller lägre. Då kan det frysa på vissa utsatta ställen, som till exempel viadukter och vid vattendrag. Eller där det blåser hårt. Du ska också lyssna ordentligt efter vattenplasket från hjulen, eller stänken rättare sagt. Även om nya bilar har bra ljudisolering så går det att höra när du kör på våt vägbana och när det inte stänker vatten längre. Testa gärna på sommaren att lyssna efter skillnaderna beroende på hur mycket vatten det är på vägen.
Håll rejält avstånd
Om det visar sig att temperaturmätaren visar någon plusgrad eller lägre, det låter inget från hjulen och vägen är svart som natten – då är det svartis och väldigt, väldigt halt. Var också extra vaksam tidiga mornar och sena kvällar. Det är viktigt att förstå skillnaden i väggrepp när det blir så här halt. De broms- och undanmanöverprov som jag gjort i så gott som alla nyare bilar visar att bromssträckorna nära nog fördubblas och hastigheten halveras i ett undanmanöverprov.
Det är väldigt svårt att hålla en bil kvar på vägen om du får sladd i 60 km/tim och det ska till mer tur än skicklighet om det släpper i farter runt 100 km/tim.
Så sakta ner och håll rejält avstånd till bilen framför. Och ge dig själv och dina medtrafikanter lite större spelrum än vanligt.
(Källa Expressens Jan-Erik Berggren)